Kategorier
Sprog

‘nickname’ kommer fra en oldnordisk version af ‘øgenavn’

Vidste du, at ‘nickname’ kommer fra en oldnordisk version af ‘øgenavn’? På oldnordisk betød ‘auka’ (øge) at gro, og derfor blev ‘aukanafn’ brugt om et ekstra navn, og på middelengelsk blev ‘auka’ til ‘eke’. Da man derfor kaldte folks tilnavne for ‘an eke-name’ kunne det lyde til, at n’et i stedet var sat på ‘eke’, altså blev det derfor til ‘a nekename’ og ‘a nickname’.

Kilde: https://www.etymonline.com/word/nickname

Kategorier
Sprog

Uenighed om semikolon førte til en duel med sværd

Har du styr på, hvornår man skal bruge semikolon? I 1837 var to professorer fra Paris’ Universitet uenige om, hvorvidt en sætning skulle ende med et semikolon eller et kolon, og endte med at afgøre sagen med en duel med sværd. Semikolonfanen endte med at blive såret i armen og tabte dermed duellen til kolonelskeren.

Kilde: https://slate.com/culture/2008/06/has-modern-life-killed-the-semicolon.html

Kategorier
Danmarks Historie Sprog

Oprindelsen bag udtrykket “at malke den blå ko”

I Nordjylland kan man ved kysterne høre udtrykket “at malke den blå ko”. Det stammer fra de mange skibe, som tidligere strandede langs kysten, hvorfor det var almindeligt for folk at tage ud til de strandede skibe og tage fra deres last og sælge det. Altså henviser det at malke den blå ko til, at man fjernede last og tømmer fra havet.

Kilde: https://www.dr.dk/nyheder/kultur/historie/saa-skal-den-blaa-ko-malkes-her-er-historien-bag-ni-virkelig-underlige

Kategorier
Danmarks Historie Kunst og Kultur Sprog

Batman hed oprindeligt Læderlappen på dansk

Da Batman skulle importeres til Danmark i 1950’erne var man ikke så begejstret for det amerikanske navn, så man valgte at kalde tegneseriefiguren for Læderlappen, da han optrådte første gang i 1950 i hæftet Superman. Navnet var forholdsvist meget inspireret af det svenske Läderlappen, som man havde oversat Johan Strauss’ opera Flagermusen til. I Sverige hang navnet ved helt op i 1990’erne. I Norge hedder han i øvrigt Lynvingen.

Kilde: https://comicwiki.dk/wiki/L%C3%A4derlappen

Kategorier
Danmarks Historie Geografi Sprog

Magle betyder ‘store’, så “Maglebylille” er et sprogligt paradoks

Til tider kan navngivningen af byer godt skabe problematikker. Ordet ‘magle’ betyder ‘store’ og bruges fx i stednavne som Vridsløselilles navnebror Vridsløsemagle. På Amager har man dog lidt et sproligt paradoks, da man ikke blot har byen Store Magleby, men tidligere også Maglebylille, som lå, hvor Kastrup Lufthavn ligger i dag. Der skulle sågar ligge et lille fiskerleje, som bliver kaldt Lille Maglebylille.

Maleriet er af Maglebylille gadekær.

Kilde: https://ordnet.dk/ods/ordbog?query=magle

Kategorier
Danmarks Historie Lægevidenskab Sprog

Folk på bagerste række i skolen blev noteret for at se, om de blev åndssvage

Kender du nogen, som altid sad på bagerste række i skolen? Danske skolelærere havde i starten af 1900-tallet pligt til at skrive ned, hvem der sad på bagerste række for at holde øje med, om de blev åndssvage – altså svage i ånden – og skulle tvangsanbringes på institution. Ordet ‘åndssvag’ blev i øvrigt opfundet af læge Christian Keller som erstatning til ordet ‘idiot’, der havde fået en negativ klang.

Kilde: Poul Duedahl, historiker og forfatter

Kategorier
Sprog

Årets tyske ungdomsord var i 2008 “gammelfleischparty” om fester for folk over 30 år

Det tyske forlag Langensheit kårer hvert år et ord til at være årets tyske ungdomsord. I 2008 gik prisen til “gammelfleischparty”, altså “råddent kød fest”, som er et udtryk brugt om forsamlinger med folk over 30 år.

Kilde: https://www.smh.com.au/national/gammelfleischparty-the-german-youth-word-of-year-20081211-gdt66e.html