Kategorier
Lægevidenskab

Tvillinger født med 90 dage imellem.

D. 1. januar 1996 fødte Lesa West den ene af sine tvillinger, Molly, 3 måneder før sin termin. Efter fødslen af Molly lykkedes det lægerne at afbryde hendes veer, så hun kunne fortsætte graviditeten med den anden af tvillingerne, Benjamin, som blev født d. 30. marts 1996. Molly udviklede meningitis og lungeproblemer, og var ramt af adskillige problemer med helbreddet, men begge tvillingerne overlevede. De er det tvillingepar, som er født med længst tidsmæssig afstand.

Maleriet er blot til illustration.

Kilde: https://cayman.loopnews.com/content/california-twins-have-separate-birthdays-born-different-years

Kategorier
Lægevidenskab

Filosof dækkede sig med lort for at blive rask

Kan det helbrede at dække sig selv i kolort?

Det forsøgte den græske filosof Heraclitus, ifølge historikeren Diogenes Laertius, da han ville kurere sin ødem, altså væskeophobning. Kuren endte dog med at slå Heraclitus ihjel i stedet.

Kategorier
Lægevidenskab Ulykker og Katastrofer

Ambulance forulykker med tragisk udfald

I oktober 1909 var første “auto ambulance” i Vancouver, Canada, ude på dens første køretur, da den kolliderer med en fodgænger, der bliver dræbt ved sammenstødet. 

Tak til Morten Brossmann for tippet!

Kilde: https://vancouversun.com/news/local-news/this-week-in-history-1909-on-first-test-drive-new-auto-ambulance-kills-a-pedestrian

Kategorier
Lægevidenskab

I 1645 bad Christian 4. lægen Simon Paulli om at lave et oversigtsværk over danske urter

I 1645 bad Christian 4. botaniker og læge Simon Paulli om at lave et oversigtsværk over danske urter. Formålet med bogen var at folk, der boede på landet og som ikke havde råd eller mulighed for at søge læge kunne få kendskab til urternes hjælpende virkning til brug ved sygdom eller lidelser. Værket var færdig i 1648 og fik titlen “Flora Danica”. Værket endte med at være i 3 bind og indeholdt både danske og norske planter. Bogen må dog ikke forveksles med stellet af samme navn og det store danske botaniske billedværk Flora Danica, der udkom i 1700-tallet.

Kilde: https://www.museumskanderborg.dk/medicinhistorie & http://wayback-01.kb.dk/wayback/20101110095835/http://www2.kb.dk/udstillinger/floradanica/paulli/start.html

Kategorier
Danmarks Historie Lægevidenskab

Et brev til lægen kunne fjerne voter på hænderne

Har du problemer med vorter på hænderne? I slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet kunne læger risikere at modtage et såkaldt vortebrev med posten. Et vortebrev var ofte et anonymt brev, hvor den vorteplagede patient havde sendt en aftegning af sin hånd med markeringer af, hvor vorterne var placeret. Troen var den, at når patienten sendte brevet til en læge, ville denne få patientens vorter på sine egne hænder, og kunne herefter helbrede sig selv. Man behøvede dog ikke sende brevet til sin lokale læge, eksempelvis, modtog amtslægen Vilhelm Kjær i Viborg tre vortebreve fra henholdsvis København, Næstved og Oslo. Vortebreve blev anvendt helt frem til 1940’erne.

Kilde: https://www.museion.ku.dk/blog/vortebreve-og-vestsjaellandske-laeger/

Kategorier
Hverdagshistorier Lægevidenskab

Sømænd kunne hente en særlig æske hos 1. styrmanden, hvis de troede at de havde fået en sexsygdom

Livet på havet var fyldt med mange farer for sømænd, og sexsygdomme var en af dem. I midten af 1900-tallet kunne sømænd derfor bruge en rød blikæske, hvis de havde mistanke om, at de havde fået en sexsygdom. Sættet blev kaldt for “Beskyttelsesæske for mænd” eller beskyttelsesbestik, men blev hos sømændene kaldt for pikbestik. Sættet indeholdt én tube kalomelsalve, ét glas profylaktisk lapisopløsning og én æske vatpinde. Æskerne kunne ofte hentes hos 1. styrmanden.

Kilde: Morten Tinning, m.fl. Lyst og længsel. M/S Museet for Søfart 2017

Kategorier
Lægevidenskab Mad og drikke

Overlæge skrev, at vegetarer måtte have fire maver ligesom koen

Har vegetarer fire maver? I 1932 skrev en overlæge fra et hospital i London, at vegetarer måtte have fire maver og langt mellem øjnene, da man måtte have “arvet kvæg-racens fordøjelsessærheder”.

Kilde: Rachel Maynes, The Technology of Orgasm – “Hysteria,” the Vibrator, and Women’s Sexual Satisfaction, Johns Hopkins University Press, 2001