Press "Enter" to skip to content

I 1850´erne blev unge mænd i deres militærpapirer officielt betegnet som “Undermaalere”, hvis de var lavere end 158.6 cm.

0

I midten af 1800-tallet var morsingboerne nogle af de højeste indbyggere i Danmark. De tårnede op i det danske landskab med en imponerende gennemsnitshøjde på hele 166-167 cm for mændenes vedkommende. Omvendt kunne de unge mænd fra Sydsjælland og Lolland-Falster i gennemsnit kun mønstre solide 164 cm. Blev de unge mænd til session målt til under 158,6 cm blev de i deres militærpapirer betegnet som ”undermålere”. På Lolland-Falster var det hele 20 % der måtte finde sig i denne knap så ønskværdige betegnelse, mens det blandt de unge københavnermænd var omkring 10 %. Til gengæld for det lidet flatterende øgenavn slap disse undermålere for militærtjeneste.

Kilde: http://denstoredanske.dk/Danmarkshistorien/Fra_reaktion_til_grundlov/Kongens_riger_og_lande_%C3%A5r_1800/En_befolkning_i_v%C3%A6kst/Datidens_danskere og http://denstoredanske.dk/Danmarkshistorien/Det_folkelige_gennembrud/Ved_porten_til_folkestyrets_Danmark/Fortiden_set_fra_nutiden/Befolkningen

 

Skriv et svar