Press "Enter" to skip to content

Dronning Margrethe II illustrerede Tolkiens værker under pseudonym

0

Ifølge overleveringen var Tolkien imod alle former for illustrationer til Ringenes Herre, da han ønskede, at læseren skulle skabe sine egne forestillinger om universets udseende. Men ved Tolkiens død i 1973 fandt man i hans frakkelomme to små tegninger af den unge dansker Ingahild Grathmer. Ved en gennemgang af dødsboet fandt familien yderligere en række illustrationer af denne ukendte kunstner, og på flere af tegningerne havde Tolkien noteret varme anbefalinger. Småtegningerne havde Ingahild, mens hun studerede i England, løbende sendt til fantasymesterens studerekammer, og Tolkien forelskede sig snart i hendes kryptiske og mystiske univers. Derfor valgte Gyldendal ved genudgivelsen af værkerne i 1977 at supplere fortællingen med disse royale illustrationer. Bag pseudonymet Ingahild Grathmer gemte sig nemlig ingen ringere end selveste Dronning Margrethe II.

Kilder:
www.sondagsavisen.dk/underholdning/kendte/2013-06-28-eventyret-om-ringen/
kongehuset.dk/hm-dronningens-kunstneriske-virke
www.information.dk/2001/11/tolkien-feber