Press "Enter" to skip to content

Valdemar den Store sørgede for rigelig bespisning til sine gilder

0

Middelalderens Danmark er måske ikke kendt for sin overdådighed. Men ved Valdemar den Stores hof blev der ikke sparet på tingene, når der afholdtes gilde. For to nætter skulle der bruges 26 saltede svin, 14 levende svin, 16 saltede okser, 26 saltede får, 14 æsker smør, 360 oste, 360 høns, 180 gæs, 2 pund peber og kommen, 1 pund salt, et uklart antal sild og 360 stokfisk. Dertil skulle der købes et uspecificeret antal fisk for 2 mark sølv. I alt skulle dette bruges til bespisningen af omkring 800 mand til en omtrentlig pris af 50 mark sølv pr. dag. Til sammenligning afholdt den langt rigere kong Henrik 3. typisk kun gilde for 500 mennesker til en cirkapris af 30 mark sølv dagligt.

Kilde: Kjær, Lars (2014). ”Druk, kongemagt og kongedrab i højmiddelalderens Danmark” i Drikkekultur i middelalderen red. Kasper H. Andersen & Stefan Pajung, side 127-148.