Press "Enter" to skip to content

Juridisk kønsskifte fandtes også i 1800-tallet

0

Juridisk kønsskifte synes ved første øjekast at være et nyt fænomen. Det er imidlertid ældre, end man umiddelbart skulle tro. Et af de tidligste eksempler herhjemme stammer fra 1819-20, da Johanne Cathrine Nielsdatter som 24-årig fik kongelig godkendelse til at skifte navn til Johannes, da vedkommende af uvisse årsager var blevet forvekslet med en pige ved fødslen.

Noget lignende gentog sig et par årtier senere, da Petrine Fenger ansøgte om at blive anerkendt som mand. Efter en grundig lægeundersøgelse i forbindelse med ansøgningsprocessen kunne det konstateres, at Petrine var født med en misdannelse af kønsorganerne kaldet hypospadi, der i hans tilfælde fik det til at ligne et kvindeligt kønsorgan. Da han imidlertid ikke havde nogen livmoder og til gengæld havde testikler, kunne Petrine som 27-årig i 1844 skifte navn til Peter Emil Fenger.  

Kilder: Duedahl, Poul (2018). Velkommen på bagsiden – Danmarkshistorien på vrangen. Gads Forlag, side 137-147.
http://www.transviden.dk/et-rigtigt-mandfolk/
http://www.transviden.dk/peter-emil-fenger/