Press "Enter" to skip to content

Urinens mange vidundere

0

På grund af ammoniak har urin igennem historien været brugt til mange praktiske formål. Urinens rensende egenskaber kendtes allerede i Romerriget, hvor vi tidligere har skrevet om, at man brugte urin til at afblege tænder. Romerne indsamlede også urin fra offentlige urinaler, hvor det blev brugt som vaskemiddel i tøjvaskerier. Selvom brugen af sæbe efterhånden begyndte at vinde indpas i Europa, blev urin længe brugt til at fjerne stædige pletter fra tøj, og det var derfor ikke unormalt at vaske tøjet i natpottens efterladenskaber.

Men urin kunne ikke kun fjerne pletter fra tøjet; det kunne også gøre tøjfarver mere effektive ved at binde farven til tøjet. I 1500-tallets England blev urin derfor en enormt vigtig handelsvare indenfor tekstilindustrien, hvor tønder af gammelt urin svarende til 1000 menneskers årsproduktion blev fragtet fra hele landet til tekstilproduktionens centrum i Yorkshire.

Kilde: http://www.smithsonianmag.com/science-nature/from-gunpowder-to-teeth-whitener-the-science-behind-historic-uses-of-urine-442390/?no-ist