Kategorier
Royale

Edvard 7 vejede sine gæster før og efter julemiddagen

Vejer du dig før og efter al julemaden? I det engelske kongehus har det været en tradition at lade sig veje før og efter de tre dages julefest. Traditionen stammer fra Edvard 7., der vejede sine gæster, når de kom til middag på godset Sandringham House. Traditionen handlede om, at kongen ønskede, at alle gæsterne havde et godt ophold og spiste nok. Derfor blev de vejet ved deres ankomst og afgang. På det tidspunkt var der nemlig en tro på, at gæster, der spiste nok og hyggede sig, forventede at tage cirka tre pund på under deres ophold. Under kong Edvard blev gæsternes vægt også noteret i en bog og i 1910 kunne Lolland-Falsters Folketidende løfte sløret for, hvad nogen af de royale personer vejede. Ifølge artiklen vejede kongen selv 104 kg, kong Georg 5. 83 kg, kejser Wilhelm 78 kg, fyrst Ferdinand af Bulgarien 90 kg og dronning Wilhelmine af Nederlandene 72 kg.

Kilde: Lolland-Falsters Folketidende 16. december 1910 og Helen Walch. Sandringham – A Royal Estate for 150 years. Jigsaw Design & Publishing 2012

Kategorier
Kunst og Kultur

‘Jingle Bells’ var den første sang, der blev spillet i rummet.

‘Jingle Bells’ var den første sang, der blev spillet i rummet. Det skete i den amerikanske ‘Gemini 6’-raket den 16. december 1965.

Kilde: https://taskandpurpose.com/culture/jingle-bells-thomas-stafford-wally-schirra/

Kategorier
Ikke kategoriseret Royale

Margaret Thatcher forærede den engelske dronning et par gummihandsker i julegave

Kan du lide at få praktiske ting i julegave? Under et besøg på Balmoral opdagede den britiske premierminister Margaret Thatcher, at dronning Elizabeth vaskede op uden brug af handsker. Derfor forærede hun dronningen et par gummihandsker i julegave.

Kilde: Ian Lloyd. The Queen: 70 Chapters in the Life of Elizabeth II. History Press 2022

Kategorier
Børn

I 1980erne tog man en tegnefilm ud af Disneys juleshow, da den var for voldelig

I begyndelsen af 1980’erne skete der en ændring i Disneys juleshow. Tegnefilmen Toy Tinkers fra 1949, hvor Anders And bekriger Chip og Chap under juletræet, blev taget ud, da man mente, at den var for voldelig. I stedet blev den erstattet af de to tegnefilm “Plutos juletræ” og “Anders And og nevøerne i snekamp”

Kilde: https://www.dr.dk/nyheder/kultur/er-du-klar-foran-skaermen-i-dag-derfor-ser-disneys-juleshow-stadig-ud-som-50-aar

Kategorier
Børn

I slutningen af 1700-tallet og det meste af 1800-tallet fandtes der offentlige børneauktioner i Danmark

I slutningen af 1700-tallet og det meste af 1800-tallet fandtes der offentlige børneauktioner i Danmark. Auktionerne foregik oftest på torvet, hvor forældreløse børn blev auktioneret bort. Modsat de fleste auktioner gik børnene til den person, der ville tage dem til laveste bud. Årsagen til dette var, at køberne ofte var bønder, der manglede arbejdskraft. Derfor var små børn billigere, da deres arbejdskraft var begrænset. Hvis køberen vandt en auktion, skulle de dog ikke betale, men modtog i stedet det beløb fra sognet, som de havde budt på barnet. Årsagen til den “omvendte” auktion var, at sognerådene kunne holde udgifterne nede, hvis børnene gik til de gårdmænd, der ville tage dem til den laveste pris. Bortsalget af et barn gjaldt for ét år af gangen. Når året var gået, kunne barnet herefter bortauktioneres væk igen.

Kilde: Ole Højrup (red.). Karle, piger, og daglejere. Herregårdsliv 2. Beretning fra århundredskiftet. Nationalmuseet 1981 & Harald Jørgensen. Studier over det offentlige fattigvæsens historiske udvikling i Danmark i det 19. århundrede. Nordisk forlag 1940.

Kategorier
Mad og drikke

Skummetmælk bl.a. i 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet kaldt for futmælk

Er du til sød-, let-, skummet-, minimælk eller noget helt femte? I 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet, var skummetmælk eller centrifugemælk, som det også blev kaldt, ikke særlig populært, da det indeholdt mindre fedt og færre vitaminer end sødmælken, og det blev ofte brugt til ost eller grisefoder. Derfor fik det kaldenavnet futmælk.

Kilde: Caroline Nyvang. Stegt flæsk med persillesovs. Aarhus Universitetsforlag 2022 & https://www.kristeligt-dagblad.dk/forbrug/landet-der-flyder-med-lakrids-og-leverpostej

Kategorier
Royale

I 1784 udgav en kvinde sig for at være dronning Caroline Mathilde

I 1784 indkvarterede en kvinde sig på gæstgiveriet i byen Bellinge på Fyn. Hurtigt gik der rygter om, at kvinden var selveste dronning Caroline Mathilde, der i 1772 var blevet skilt fra Christian d. 7 og forvist til den tyske by Celle, hvor hun døde i 1775. Selvom dronningen var død, formåede kvinden alligevel at overbevise en lille flok om, at hun var den afsatte dronning og var blevet løjet død af hoffet. Kvinden havde visse ligheder med den afsatte dronning, men en undersøgelse viste, at hun i virkeligheden hed Bodil Sørensdatter og var på flugt fra flere sager om tyveri, utugt og bedrageri, hvor hun havde udgivet sig for at være af adelig byrd. Bodil kunne hverken fransk eller engelsk, bandede, havde ingen adelige manerer og kunne heller ikke læse eller skrive. Efter kort tid i byen, blev hun ført til Odense tugthus. Folk stimlede sig dog stadig om hende, og der blev sendt bønskrifter til hoffet om at befri den afsatte dronning. Bodil Sørensdatter blev herefter indsat i Møns tugthus. I 1805 lykkedes det hende at flygte, men flugten endte højst sandsynligt på bunden af havet, da Bodil Sørensdatter forsøgte at flygte over isen til Sjælland. Hendes lig blev dog aldrig fundet.

Kilde: Ulrik Langen & Jakob Sørensen (red.). Rygternes Magt. Høst og Søn 2014