Kategorier
Dyr og natur Royale

I 1762 fik den svenske botaniker og læge Carl von Linné et spørgsmål om dronningens aber

I 1762 fik den svenske botaniker og læge Carl von Linné et brev med et lidt særligt spørgsmål. Brevet var fra en herre ved navn Olof von Dalin og omhandlede den svenske dronning Louise Ulrikes aber. Dronningen var bekymret for at aberne frøs i den svenske vinterkulde og frygtede, at de ville dø, da aberne, ifølge Dalin, var blevet syge med snue og hoste. Dalin søgte derfor råd hos Linné på vegne af dronningen om, hvorvidt det var bedst at klæde aberne varmt på eller at holde dem fra de kolde stengulve. Historien melder dog ikke noget om, hvad Linné svarede.

Kilde: https://scilicet.org.uk/should-royal-monkeys-wear-sweaters-during-the-winter

Kategorier
Dyr og natur Kunst og Kultur

Chimpansen Congos malerier blev solgt for 100.000 kr

Da chimpansen Congo først fik stukket en blyant i hånden som to årig i 1956, viste det sig, at han havde flair for kunst. Han tegnede ikke blot lange streger og cirkler, men virkede også til at have en forståelse for komposition og symmetri. I løbet af de næste to år fik han malet 400 kunstværker, som blev betegnet som abstrakt impressionisme. Han døde desværre i 1964 af tuberkulose, men hans kunstværker blev ikke blot hængende hjemme hos Pablo Picasso, men også solgt på auktion for over 100.000 kr.

Kilde: https://en.wikipedia.org/wiki/Congo_(chimpanzee)

Kategorier
Dyr og natur

To naboer tudede med ugler, men det viste sig at være med hinanden.

I 1996 gik engelske Neil Simmons på 41 år ud i sin have for at tude efter ugler i håb om en dag at få respons. Det fortsatte han med i et år, indtil han til sin store begejstring pludselig fik svar. Hans nabo, Fred Cornes, havde nemlig fået samme idé, og gik ud og tudede efter nærliggende ugler. De to naboer fortsatte med at tude med ugler i næsten et år, før det gik op for dem, at de tudede til hinanden.

Kilde: https://www.independent.co.uk/news/twit-two-woo-over-the-garden-fence-1252339.html

Kategorier
Danmarks Historie Dyr og natur Mad og drikke Religion Sex & Samliv

Fisk i skødet serveret for mand gør ham forelsket

Har du også lavet en lækker fiskeret for at imponere din date? Det gik åbenbart lidt vildere for sig i middelalderen, hvor man kan læse følgende i en bodsbog: “Har du gjort det, som en del kvinder har for vane? De tager en levende fisk og stopper den op i skødet og holder den der, til den er død, hvorpå de giver den kogt eller stegt til deres mænd, for at disse ved at spise den skal blive mere brændende i deres kærlighed. Hvis du har gjort dette, skal du gøre bod i to år.”

Kilde: Kaare Johannesen, Lyst og Lidenskab i Middelalderen, Turbine, 2021

Kategorier
Dyr og natur

Museumsbesøgende klagede over, at dinosaurudstilling ikke havde levende dinosaurusser.

Er dinosaurerne døde? I 1992 åbnede en udstilling i Memphis Zoo, Tennesee, kaldet “Dinosaurs Live!”, hvor mekaniske og computeriserede dinosaurer bevægede sig, som var de levende, ligesom danske zoologiske haver har lignende udstillinger. Men dinosaurerne var ikke rigtige, og derfor forlangte seks besøgende deres penge retur, da de havde forventet at se levende dinosaurer. Vicedirektøren for den zoologiske have fortalte også om flere telefonsamtaler, hvor hun måtte indrømme overfor interesserede, at dinosaurerne ikke var levende

Kilde: https://archive.seattletimes.com/archive/19920909/1512112/fake-dinosaurs-disappoint-visitors

Kategorier
Dyr og natur Mad og drikke

En margarineproducent brugte hvalolie i produktionen af margarinen

I 1929 gik en engelsk sæbeproducent og en hollandsk margarineproducent sammen om at udvikle en teknik til at gøre hvalolie stift og fjerne lugten, for at anvende det i produktionen af sæbe og margarine. Resultatet blev, at hvalfangst steg i Norden. Omkring år 1900 var der 150.000 blåhvaler i de norske fangstområder, men i 1963 var der kun 200 tilbage.

Kilde:https://www.museion.ku.dk/haerdet-fedt-naturoedelaeggelse-og-kolonialisme/

Kategorier
2. verdenskrig Dyr og natur Krig & Konflikter Kunst og Kultur

Den berlinske flodhest Knautschke overlevede flere store bombetogter under 2. verdenskrig.

Katte siges at have ni liv, men måske er det slet ikke katte, men flodheste det gælder. I maj 1943 fødtes flodhesteungen Knautschke i Berlin ZOO. Ungen overlevede nogle af krigens største bombetogter – med tusindvis af bombenedslag i den zoologiske have – og var blandt de 91 af havens dyr, ud af 4000, som overlevede krigen. Med nød og næppe. 30 januar måtte Knautschke reddes ud af det brændende flodhestehus. Med krigens afslutning ophørte farerne ikke, og Knautschke pådrog sig lette skader, da man i 1947 sprængte et stort flaktårn placeret i den zoologiske have, og dele heraf faldt ned i den tykhudedes indhegning.

Kilde: War Zone ZOO – The Berlin Zoo and World War 2 & Der Berline Zoo -Im Spiegel seiner Bauten 1841-1989.