Press "Enter" to skip to content

Bulla Felix var romerrigets svar på Robin Hood

0

Den romerske historieskriver Cassius Dio fortæller om røveren Bulla Felix, der med sin snedighed kunne måle sig med den mytiske Robin Hood. Med et følgeskab på omkring 600 mand holdt han øje med skibstrafikken ved Brindisi og plyndrede alle, der rejste ud af Rom. De tog aldrig alting fra folk og lod altid folk gå efterfølgende, med undtagelse af håndværkere som blev holdt fanget i et stykke tid, mens de anvendte deres håndværk for røverne. De blev dog også sluppet løs og efterfølgende givet en gave.

De romerske myndigheder var selvfølgelig på jagt efter Bulla, selvom han var umådeligt svær at fange. Da det lykkedes at fange to af Bullas mænd, som stod til at blive henrettet, formåede Bulla at få dem løsladt ved at klæde sig ud som den lokale guvernør og bilde fængselsvagten ind, at han skulle bruge disse mænd til opgaver andre steder. Da en centurion blev sat til at jage gruppen, formåede Bulla også at narre ham. Ved at udgive sig for en anden lovede han centurionen, at han ville blive ført til røvernes placering, hvis han ellers fulgte efter ham. Derved blev centurionen ledt i et bagholdsangreb og pågrebet.

Efter denne og flere episoder, hvor Bulla narrede myndighederne, fik Kejser Severus til sidst nok af røverbanden og sendte en mindre hær efter dem. Bulla blev afsløret af at have været i seng med en anden mands kone, som fortalte, hvor han opholdt sig, mod at opnå immunitet for lovovertrædelsen. Bulla blev taget til fange, mens han sov i en hule, og efter en rettergang blev han smidt for en flok vilde dyr. Resten af røverbanden opløste efterfølgende sig selv.

Kilde: http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Cassius_Dio/77*.html#10

http://cdn.historycollection.co/wp-content/uploads/2017/05/Bulla-Felix-Focus-Historia.jpg

Skriv et svar