Press "Enter" to skip to content

Den italienske forfatter og gastronom Bartolomeo Platina anbefalede at man serverede åletærte for sine fjender

0

Den italienske forfatter og gastronom Bartolomeo Platina udgav i 1400-tallet sin kogebog “De honesta voluptate et valetudine”. I bogen kunne man bl.a. finde en opskrift på åletærte. Instruktionen lød på, at man skulle skære ålene i stykker og rulle dem i dej, hvorefter man tilsatte rosiner, figner samt diverse krydderier som safran, ingefær, kanel og peber. Til sidst skulle man overhælde tærten med rosenvand og sukker og tilberede den. Lyder det godt? Tærten skulle herefter, ifølge Platina, serveres for nogle helt særlige personer. Opskriften sluttede nemlig af med: “Når åletærten endelig er færdig, så server den for dine fjender, for der er intet godt i den.” Kender du nogen, der ville sætte pris på et stykke åletærte?

Kilde: Laura Giannetti. Of Eels and Pears: A Sixteenth-Century Debate on Taste, Temperance, and the Pleasures of the Senses. 2013. Religion and the Senses in Early Modern Europe. Eds. 2012