Press "Enter" to skip to content

Brevduen Cher Ami

0

Mere end 500 amerikanske soldater blev fanget bag fjendens linjer d. 3. oktober 1918 på vestfronten under første verdenskrig. På andendagen var der kun lidt over 200 mænd tilbage, og de brevduer de havde sendt efter hjælp var alle blevet skudt ned.

Cher Ami (Kære Ven) var deres sidste due, og han blev sendt af sted under kraftig beskydning fra tyskerne med deres placering og en venlig besked til det amerikanske artilleri om at stoppe beskydningen. De amerikanske tropper var nemlig blevet målet for deres eget tunge artilleri, da de ikke kendte deres placering.

Beskeden lød: “We are along the road parallel to 276.4. – Our own artillery is dropping a barrage directly on us. – For heaven’s sake, stop it.”

Cher Ami fløj de 25 mil tilbage til hovedkvarteret på 25 minutter. Da han landede var han blevet blind på det ene øje, hans ene brystben var blevet ramt af en kugle med et dertil følgende hul på størrelse med en 50-øre, og hans ene ben var næsten faldet af. Men Cher Ami havde fuldført sin mission, og de tilbageværende amerikanske soldater blev reddet.

Hærens læger arbejdede hårdt på at redde den lille fugl, men hans ben var desværre for medtaget. Da Cher Ami havde det bedre blev han sejlet til USA, dog ikke inden franskmændene gav ham Croix de Guerre-medaljen, og General John J. Pershing, lederen af den amerikanske hær i Europa, sendte ham af sted.

Tilbage i USA blev historien spredt over hele landet i aviser og andre publikationer, og Cher Ami endte med at blive en af de mest kendte helte fra første verdenskrig. Den 13. juni 1919 døde Cher Ami som følge af sine skader under krigen. Han blev udstoppet, og kan den dag i dag stadig ses på National Museum of American History i Washington.

cher-ami

Kilder: http://www.si.edu/Encyclopedia_SI/nmah/cherami.htm

http://www.lettersofnote.com/2010/05/for-heavens-sake-stop-it.html

https://www.flickr.com/photos/marotta47/256588828/