Press "Enter" to skip to content

Halifax i Canada blev i 1917 ramt af en eksplosion svarende til 1/5 Hiroshima-bombe

0

Halifax i Canada blev den 6. december 1917 ramt af en voldsom eksplosion. Det franske transportskib SS Mont-Blanc, der var fuldt lastet med sprængstoffer, og det norske skib SS Imo stødte ind i hinanden om morgenen i havnen. Der gik ild i ammunitionsskibet, og kort tid efter eksploderede det med en kraft svarende til 2.9 kiloton TNT. Til sammenligning havde Hiroshima atombomben en sprængkraft på cirka 15 kiloton TNT. Eksplosionen var så kraftig, at en kanon der vejede 1 ton blev kastet over 5 km væk. Cirka 2.000 mennesker døde af eksplosionen og yderligere 9.000 blev såret.

Vincent Coleman, der arbejdede som telegraf på en togstation ved havnen, blev en af dagens helte. I stedet for at flygte da skibet brød i brand løb han tilbage til sin post, og sendte en besked ud til et passagertog med 300 passagerer ombord. Hans besked lød:

“Hold up the train. Ammunition ship afire in harbor making for Pier 6 and will explode. Guess this will be my last message. Good-bye boys.”

Coleman døde selv under eksplosionen, men toget blev standset og alle ombord overlevede.

Kilder: http://www.history.com/this-day-in-history/the-great-halifax-explosionhttps://maritimemuseum.novascotia.ca/what-see-do/halifax-explosionhttp://www.cbc.ca/halifaxexplosion/index.html og https://maritimemuseum.novascotia.ca/what-see-do/halifax-explosion/vincent-coleman-and-halifax-explosion