Press "Enter" to skip to content

Utålmodighed resulterede i en af rumfartens værste katastrofer

0

Det kan ofte betale sig at tage sig ekstra god tid, når man skal rette en fejl, og det lærte den sovjetiske marskal Mitrofan Nedelin på den hårde måde. Den 23. oktober 1960 var det nye R-16-missil gjort klar til testaffyring på Bajkonur-kosmodromen, men ved brændstofpåfyldningen meldte der sig alvorlige problemer. Da årsdagen for Oktoberrevolutionen var lige om hjørnet, vurderede Nedelin, at der ikke var tid til at tømme missilet for brændstof. I stedet skulle reparationerne foretages på affyringsrampen, og det skulle gå stærkt, da det stærkt ætsende raketbrændstof kunne gøre missilet ubrugeligt i løbet af to døgn. For at fremskynde reparationerne havde Nedelin med sin stab placeret sig på en række stole 20 meter fra missilet, så han yderligere kunne stresse teknikerne, der i forvejen led under flere dages søvnmangel fra de indledende forberedelser til testen. Om aftenen den 24. oktober skete der imidlertid en kortslutning mellem et relæ og missilets batterier, der fik motoren i missilets trin to til at antænde, hvilket fik brændstoftanken i missilets trin et til at eksplodere i et voldsomt flammehav. På et splitsekund blev Nedelin brændt til ukendelighed sammen med en række andre højtstående militærfolk og flere af Sovjetunionens førende rumfartsteknikere. Det skønnes, at omkring 100 omkom ved katastrofen, men begivenhederne blev hemmeligholdt overfor resten af verden i samtiden; indtil 1989 var den officielle sovjetiske forklaring, at Nedelin var omkommet i et flystyrt sammen med sine underordnede.

Kilde: Dahlberg, Rasmus (2012). 100 års katastrofer – når menneske og maskine går fejl af hinanden. Lindhardt og Ringhof, s. 144-169.
https://en.wikipedia.org/wiki/Nedelin_catastrophe
http://www.russianspaceweb.com/r16_disaster.html
http://www.spacesafetymagazine.com/space-disasters/nedelin-catastrophe/historys-launch-padfailures-nedelin-disaster-part-1/
https://www.youtube.com/watch?v=_ybnj4jcnwg