Press "Enter" to skip to content

Italienske Giorgio Perlasca udgav sig som spansk diplomat under 2. verdenskrig, og endte med at redde over 5.000 østrigske jøder.

0

Den italienske forretningsmand Giorgio Perlasca arbejdede under Anden Verdenskrig i Budapest, Perlasca havde tidligere være fascist og bl.a. kæmpet for Franco under den Spanske Borgerkrig, så da Mussolini blev styrtet i 1943, blev livet usikkert for Perlasca. Han søgte derfor til den spanske ambassade, hvor han så at ambassaden var overrendt af tusindvis af jøder, der søgte beskyttelse. Spanien udstedte nemlig, som neutral nation, beskyttelsesbreve, som forhindrede at jøderne blev sendt til Auschwitz. Perlasca meldte sig frivilligt til at hjælpe med at skrive brevene, men da sovjetiske tropper nærmede sig Budapest i 1944, smuttede diplomaterne hjem til Spanien, og ambassaden blev lukket ned. Perlasca kunne dog fortsætte sit arbejde, da man havde glemt at tage det officielle sejl med, og fik underskrevet og stemplet tusindvis af breve, som blev sendt til østrigske jøder. De sikrede at jøderne blev indlogerede i lejlighedskomplekser, som vejrede spansk flag, og dermed var under spansk beskyttelse. Selvom brevene var fup, patruljerede Perlasca området, og udgav sig som diplomat for at sikre sig at nazisterne ikke brød ind i boligerne. Perlasca fik dermed reddet over 5.000 østrigske jøder.

Kilder: http://www.independent.co.uk/news/people/obituary-giorgio-perlasca-1541233.html & https://en.wikipedia.org/wiki/Giorgio_Perlasca

Skriv et svar