Press "Enter" to skip to content

Marathonløbere under OL tomlede, tog doping, sov og stjal mad undervejs.

0

Vi beklager på forhånd det lange opslag, men under OL i 1904, var marathonløbet noget af et særsyn, så det er læsetiden værd!

Der deltog bl.a. 10 grækere som aldrig havde løbet marathon, to mænd fra en afrikansk stamme, som mødte barfodet op, og cubaneren Fèlix Carvajal, som måtte tomle til OL-byen St. Louis, da han havde mistet sine rejsepenge i terningspil. Carvajal stillede op i lange bukser, lange ærmer og baret, indtil en anden deltager forbarmede sig over ham, og klippede hans bukser over til shorts.

Selve løbet gik over en bakket rute i 32 graders varme, og et minimum af drikkevarer, da man på det tidspunkt testede hvor meget folk kunne udholde uden væske. Løbsbilerne kørte foran og bagved løberne, og genererede støvskyer som gav løberne kraftige hosteanfald, og en enkelt kastede kraftigt op og måtte udgå. En anden løber kollapsede og måtte indlægges med indre blødninger, da støvet var røget ind i hans spiserør og lavet en flænge i hans mavesæk. Len Tau fra Sydafrika blev jaget 1½ km væk fra løberuten af vilde hunde, og Carvajal stoppede og snakkede med tilskuerne. Selvsamme Carvajal blev sulten, og spiste først nogle ferskener, han havde snuppet fra en forbipasserende bil, og derefter et æble, der viste sig at være råddent. Æblet gav Carvajal mavesmerter, og han besluttede sig for at lægge sig ned og tage en lur.

Efter 14 km fik amerikaneren Fred Lorz krampe, og besluttede sig for at tomle med en bil til stadion. Da krampen var gået over, steg Lorz ud af bilen, og løb over målstregen, som den første. Han fik laubærkrans på hovedet, og skulle til at få overrakt guldmedaljen, da man blev klar over at han havde snydt. Han sagde selv, at det var en joke, og han ville ikke have taget imod medaljen.

Vinderen blev i stedet amerikaneren Fred Hicks, som under løbet var blevet dopet med stryknin, æggehvider og brandy til et punkt hvor han til sidst hallucinerede, og ikke kunne løbe mere. Han endte med at blive båret over stregen af sine trænere, mens hans ben stadig bevægede sig i en løbebevægelse. Han blev erklæret vinderen af løbet.

Kilde: http://www.smithsonianmag.com/history/the-1904-olympic-marathon-may-have-been-the-strangest-ever-14910747/