Press "Enter" to skip to content

I 1956 var ‘Grama’-båden skyld i en planlagt revolution på Cuba gik galt

0

Den 25. november 1956 sejlede 82 revolutionære cubanere (inkl. Fidel og Raul Castro samt Che Guevara) ud fra Tuxpan i Mexico i motorbåden “Granma” (Bedstemor). Planen var at indlede den afgørende revolutionære invasion af Cuba. “Granma” var bygget til 12 personer i 1943 og opkaldt efter den første ejers bedstemor. Den var i ringe stand og alt for lille, men det var det bedste, der kunne skaffes.

Landgangen og invasionen gik helt galt. Den 30. november, hvor Granma efter planen skulle ankomme, angreb Castros mænd på Cuba som aftalt regeringen og militærets bygninger, men Granma kom ikke. Motorproblemer og den tunge lastning havde forsinket dem, og først den 2. december – i fuldt dagslys og ca. 25 km. fra det planlagte sted – ramte de Cubas kyst. De fleste af bådens 82 passagerer blev dræbt eller taget til fange umiddelbart efter landgangen. Under 20 undslap til bjergene (Heriblandt Fidel, Raul og Che Guevara).

Allerede en måned senere fik de revolutionære imidlertid kontrol over Cuba, og Granma blev derfor et ikon for den cubanske revolution. Båden er udstillet på revolutionsmuseet i Havana, og den provins, hvor de revolutionære gik i land, blev omdøbt til Granma. Det cubanske kommunistiske partis officielle avis hedder ligeledes Granma.

Kilde: http://latinamericanhistory.about.com/od/thehistoryofcuba/p/09granma.htm