Press "Enter" to skip to content

Messingoksen, et sagnomspundet torturinstrument fra Antikken, forvandlede menneskers skrig til lyden af en okses brøl

0

Det vides ikke med sikkerhed om messingoksen, et berygtet torturredskab fra Antikken, virkelig fandtes, eller om historierne om anordningen er eksempler på tidlig propaganda. Den skulle efter sigende være blevet opfundet i Sicilien af en athener ved navn Perillus mellem 570-554 f.Kr. og bestå af en naturtro gengivelse af en okse lavet i messing. Konstruktionen var hul og tilstrækkeligt stor til at akkommodere et offer, som blev tvunget ind i dyrets mave via en luge på ryggen. Alt imens ville der blive tændt et bål nedenunder. Som en ekstra finesse var dyrets hoved udstyret med små rør, der transformerede offerets skrig til lyden af en okses brøl. For sin opfindsomhed regnede Perillus med at blive belønnet på storslået vis, da han præsenterede sit arbejde til tyranen Phalaris, men i stedet blev han forsøgskanin i sit eget mesterværk. Phalaris mente dog ikke, at Perillus’ noble arbejde skulle blive forurenet ved, at han døde deri, så Perillus blev taget ud af tyren, mens han stadig var i live og i stedet kastet til sin død fra en klippetop. Rygtet siger, at da Phalaris blev væltet af tronen, døde han selv en langsom og smertefuld død i messingoksen.

Kilder:
Abbott, Geoffrey. Rack, Rope and Red-hot Pincers: A History of Torture and Its Instruments. London: Headline Book Publishing, 1993. Genoptryk, Leicester: Brockhampton Press, 1997, s. 104.
Abbott, Geoffrey. The Book of Execution: An Encyclopedia of Methods of Judicial Execution. London: Headline Book Publishing, 1994, s. 40-41.
Kerrigan, Michael. The Instruments of Torture. Staplehurst: Spellmount Limited, 2001, s. 72-73
Kellaway, Jean. The History of Torture & Execution. Thalamus Publishing, 2000. Genoptryk, London: Mercury Books London, 2005, s. 12.